pajzsmirigy göb

Göböt találtak a pajzsmirigyemben. Honnan tudhatom meg, hogy daganatos-e?

Az 1cm feletti vagy szerkezetileg gyanús göbök esetében további kivizsgálás szükséges annak megállapítására, hogy jó-vagy rosszindulatú (daganatos) elváltozással van-e dolgunk.

A pajzsmirigy göbök előfordulása igen gyakori, az elváltozás bárkinél megjelenhet. A legtöbb embernél legalább egy göböt diagnosztizálnak a pajzsmirigyben életük során. A pajzsmirigy göbösödés gyanúja első ízben endokrinológiai vizsgálat, vagy pajzsmirigy ultrahang vizsgálat során merülhet fel.

Bár a kisebb göbök többnyire panaszmentesek és nem érzékelhetőek, a nagyobb göbök ugyanakkor sok esetben akár tapintással is érezhetőek, esetleg szemmel is láthatóak lehetnek, valamint kellemetlen panaszokat is okozhatnak.

Amennyiben kezelőorvosunk göböt állapít meg nálunk, nem kell feltétlenül kétségbe esni, hiszen a vizsgált pajzsmirigy göbök 70-80%-a jellemzően jóindulatú elváltozás. A kisebb göbök többnyire problémát nem okoznak elegendő ezek rendszeres szakorvosi nyomon követése.

Az 1cm feletti vagy szerkezetileg gyanús göbök esetében viszont további kivizsgálás szükséges annak megállapítására, hogy jó-vagy rosszindulatú (daganatos) elváltozással van-e dolgunk. Az időben történő felismerés és a megfelelő lépések megtétele kulcsfontosságú a hatékony kezelési folyamat meghatározásának érdekében.

Intézményünk korszerű diagnosztikai eljárásai lehetővé teszik a göbök azonnali átfogó vizsgálatát a göb jóindulatú vagy daganatos természetének megállapítására, hogy a szükséges további lépéseket időben meg tudjuk tenni pácienseink egészsége érdekében.

A diagnosztizált pajzsmirigy göbök szerkezeti vizsgálatának egyik leghatékonyabb módszere az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel (FNAB), amely pajzsmirigy göböt alkotó sejtek további vizsgálatát teszi lehetővé, valamint alapvető szerepe van a jó-és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében. A mintavétel gyors és csak minimális kellemetlenség érzéssel jár. A levett sejtmintát patológus szakorvos vizsgálja és véleményezi, az eredmény jellemzően pár munkanapon belül meg is érkezik.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben pajzsmirigy göböt állapítottak meg nálunk a göb kivizsgálásának további menetét, az ultrahang kép és a klinikai tünetek figyelembevételével minden esetben a kezelőorvos határozza meg.

Pajzsmirigy göbösödés esetén javasolt tehát felkeresni pajzsmirigy göbök kezelésében tapasztalt intézményt, ahol a pontos diagnózist követően segítenek a felesleges aggodalmak eloszlatásában, valamint a további célirányos kezelési folyamat meghatározásában.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban