változókor

Menopauza: amiről nem beszélünk, mégis megtörténik velünk.

A menopauza nem betegség, hanem egy olyan természetes, hormonok vezérelte, testi-lelki átalakulással járó változás, amely minden nővel megtörténik, mégis kevés figyelmet kap.

A menopauza sajnos még napjainkban is sokszor kerülendő téma, amely méltatlanul kevés figyelmet kap, pedig egy teljesen természetes, minden nőt érintő élettani folyamatról van szó. Sokan tabuként kezelik vagy egyszerű legyintéssel női hisztiként titulálják és nem is tudják, hogy milyen nehézségekkel járhat, valamint, hogy milyen összetett testi-lelki kihívásokkal kell szembenézne az érintetteknek. A menopauza tehát igenis egy olyan téma, amelyről nemcsak lehet, de szükséges is beszélni!

Fontos leszögezni, hogy a változókor nem betegség, hanem egy olyan természetes, hormonok vezérelte, testi-lelki átalakulással járó változás, amely egy bizonyos kor után minden nővel megtörténik. Éppen ezért fontos, hogy megértsük és minden szégyenérzet vagy magyarázkodás nélkül elfogadjuk, hogy szerves része a női életciklusnak.

Mi az a menopauza tulajdonképpen?

A változókori folyamatok jellemzően már a nők 40-50 éves kora körül, a menstruáció megszűnése előtt elkezdődnek, és 1-2 évtől kezdődően, akár 5-10 éven keresztül is eltarthatnak. A folyamat minden nőnél egyedi módon zajlik.

Ebben az időszakban a női hormonális működés alapvető megváltozása jellemző. A petefészkekben termelődő női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron hormonszintje lecsökken, amely hormonok normál állapota egyébként fontos szerepet játszik a reproduktív egészség és az általános jólét megtartásában. A változókori folyamat eredményeképpen a peteérések száma fokozatosan fogyatkozik, a menstruációs ciklus megváltozik, szabálytalanabbá válhat, végül pedig teljesen megszűnik.

Az ebben az időszakban elinduló hormonális változások gyakran járnak együtt olyan tünetekkel, amelyek negatív irányba befolyásolhatják a nők életminőségét.
A menopauza a különböző szakaszaiban, rendkívül változatos fizikai és érzelmi hullámvasúttal nehezítheti meg a nők mindennapjait.

A változókor időszakában akár 50-60 tünet közül is „válogathatunk”, melyek többek között: hőhullámok, éjszakai izzadás, hangulatingadozások, alvásproblémák, ingerlékenység, szorongás, depresszió, memóriazavar, száraz, elvékonyodó bőr, kollagén vesztés, ízületi fájdalom, súlygyarapodás, vizelettartási problémák, húgyúti fertőzések, bakteriális hüvelyfertőzések, hajhullás vagy a nem kívánt szőrnövekedés is lehetnek.

A menopauza idején bekövetkező hormonális változások ugyanakkor nem csak a nők, de a velük élő férfiak számára is komoly kihívást jelenthetnek, hiszen a folyamat gyakran együtt járhat fájdalmas nemi élettel, vagy a szexuális vágy csökkenésével is, amely a párkapcsolatokra és az intim kapcsolatok minőségére is kihathat.

menopauza

A változókori panaszok változatossága és súlyossága tehát jelentős hatással lehet a későbbi életminőségre, valamint arra, hogy egy nő fizikailag és mentálisan milyen állapotban éli meg további éveit. Fontos, hogy a nők megértsék ezeket a változásokat és szükség esetén segítséget kérjenek a fizikai és pszichés állapotuk rendezéséhez és az ezt támogató egészséges életmód stratégiák kialakításához.

Bár minden nő egyedi módon éli át a saját változókorát, a változás elől elmenekülni nem lehet. Felkészülni rá és beszélni a tünetekről azonban annál fontosabb, hogy minden Nő a számára lehető legjobb módon, testi és mentális egészségének megóvásával élje meg élete ezen szakaszát.

Fontos az empátia, a tolerancia és a megértés, amelyek segítenek abban, hogy ne tabuként tekintsünk erre a sokszor kellemetlen utazásra, hanem a női életciklus természetes részeként.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Az ultrahang szerepe a pajzsmirigy betegségek utókövetésében

Az ultrahang szerepe a pajzsmirigy betegségek utókövetésében

Legyen szó diagnosztikáról, beavatkozások során nyújtott támogató szerepéről vagy utókövetésről a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnak elvitathatatlan jelentősége van a pajzsmirigy betegségek tekintetében.
Így néz ki egy pajzsmirigy göb az ultrahang képen.

Így néz ki egy pajzsmirigy göb az ultrahang képen.

A pajzsmirigy göb felismerése egy ultrahang felvételen laikusként szinte lehetetlen, de egy szakavatott szem hamar kiszúrja a pajzsmirigyben található kóros elváltozást.
„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

Sokszor írtunk már arról, hogyan élik meg a páciensek a vizsgálatokat a ThyroCare Központban. Most a másik oldalra voltunk kíváncsiak, ezért a szakorvosainkat faggattuk az általuk végzett eljárásokról, így jöjjön az FNAB mintavétel az orvos szemszögéből.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

"A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 6. részében az ultrahang vizsgálatot elemezzük ki töviről hegyire az egyik páciensünk történetén keresztül.
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Ahogy más beavatkozások előtt a lézeres thermoablációs kezelés esetében is van pár olyan vizsgálat, amelyet a szakorvosaink előírnak, hogy átfogó képet kapjanak a páciensek aktuális egészségi állapotáról és kizárhassák az esetleges kontraindikációkat.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 5. részéből kiderül, hogy az általunk már sokat hangoztatott lézeres kezelés előnyei hogyan hatnak egy húsvér páciens mindennapjaira.