Pajzsmirigy betegség

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség – különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai – napjainkban egyre több embert érintenek.

A pajzsmirigy betegség – különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai – napjainkban egyre több embert érintenek. Endokrinológus szakorvosainkat kérdeztük, hogy öröklődhet-e a betegség és mit tehetünk saját egészségünk érdekében?

A pajzsmirigy betegségek bizonyítottan öröklődhetnek. Azoknál, akiknél a családban előfordulnak autoimmun pajzsmirigy megbetegedések, mint például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Basedow-kór, a hajlam tovább öröklődhet és ez növelheti az autoimmun pajzsmirigy betegségek kialakulásának valószínűségét a család többi tagjánál is.

A családi halmozódás nemcsak az autoimmun folyamatoknál, de a szintén igen gyakori pajzsmirigy göbösödés esetén is megfigyelhető. Pajzsmirigy szakorvosaink több éves diagnosztikai tapasztalatai során számos olyan esettel találkoztak, ahol több generációnál is kialakult pajzsmirigy göb. Ilyen értelemben tehát a göbösödésre való genetikai hajlam örökölhető, ez egyértelműen látszik.

Fontos megjegyezni a két betegség többnyire kéz a kézben jár, hiszen az autoimmun pajzsmirigy betegségtől gyakran alakulnak ki pajzsmirigy göbök. Ennek kiváltó tényezőit nem tudjuk pontosan megmondani, mint ahogyan azt sem megjósolható, hogy mikor jelenik meg valakinél a betegség, vagy mikor manifesztálódik az erre való hajlam. Tekintettel azonban, hogy a göbök előfordulása igen gyakori (az emberek 30%-nak biztosan van göbe a pajzsmirigyében), valamint, hogy ezek a göbök jó- és rosszindulatúak egyaránt lehetnek, az ultrahang diagnosztikai szűrések fontossága kiemelt jelentőségű a betegség időben való felismerésében.

A pajzsmirigy göbök csak nagyon kis része az, ami látható vagy tapintható, a göbök 85%-a kizárólag ultrahang vizsgálat során kerül felismerésre. Bár a diagnosztizált göbök 85-90%-a többnyire jóindulatúnak bizonyul, ehhez elengedhetetlen első lépésként a diagnózis, majd a göbök orvosi követése, amelynek legegyszerűbb és leggyorsabb módszere az ultrahang vizsgálat.

Ha tudjuk tehát, hogy a családban előfordult már valakinek hasonló megbetegedése, akkor szűressük le magunkat, hiszen az ultrahang vizsgálat nem fáj. A pajzsmirigy göb önmagában sem fáj, és göbből kiinduló esetleges rosszindulatú daganat sem okoz panaszt a kezdeti időszakban. Az időben történő felismerés éppen ezért kritikus fontosságú.

Az évenkénti pajzsmirigy ultrahang vizsgálat panaszmentesen is tökéletesen támogat abban, hogy rendben, biztonságban tudhassuk magunkat.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat jelentősége panaszok esetén még hangsúlyosabb lesz. Mindazoknál, akiknek alulműködéses gyulladásos pajzsmirigy betegsége van, az abban lévő göbök nagyobb kockázatot jelentenek arra, hogy esetlegesen rosszindulatúak legyenek. Ezért ezeknek az állapotoknak a követése szorosabb kontrollt igényel, a rendszeres ellenőrzés és szakorvosi konzultáció pedig elengedhetetlen.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban
Beszélgetés a pajzsmirigy göbökről Dr. Lehoczki Viktorral

Beszélgetés a pajzsmirigy göbökről Dr. Lehoczki Viktorral

Dr. Lehoczki Viktorral, a ThyroCare Pajzsmirigy göb lézeres thermoablációs központ vezetőjével folytatott interjú során olyan izgalmas kérdésekre kerestük a választ, hogy örökölhető-e a pajzsmirigy göb, mik azok a strumigén anyagok és elmúlhat-e magától a göb.