Pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelése

A pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelése folyamatos ultrahang követés mellett zajlik, ezáltal biztosítva a precíz és biztonságos eljárást. A cisztába befecskendezett alkoholnak köszönhetően a ciszta falában sejtpusztulás következik be, így eredményezve a ciszta méretének számottevő csökkenését.

A pajzsmirigy ciszta egy folyadékkal telt, jóindulatú elváltozás, amely legtöbbször nem okoz különösebb problémát, rendszerint csak ultrahangos kontrollt igényel. Egyes esetekben azonban a pajzsmirigy ciszta megnövekedett méretéből adódóan kellemetlen tünetek jelentkezhetnek, amelyek negatív hatást gyakorolhatnak a páciensek mindennapjaira.

Kizárólag jóindulatú pajzsmirigy ciszta esetében.

Pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelését minden esetben endokrinológiai szakorvosi konzultáció előzi meg. A beavatkozás szakorvosi javaslatra, megfelelő indikáció esetén, kizárólag jóindulatú pajzsmirigy ciszta esetében végezhető el. A pajzsmirigy ciszta természetének meghatározására az aspirációs citológiai mintavétel (FNAB) szolgál. A pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelése csak abban az esetben végezhető el, ha a vékonytű-biopsziás mintavétel kizárja a rosszindulatú folyamat jelenlétét.

A pajzsmirigy ciszta alkohollal történő kezelésének időtartama hozzávetőlegesen 20 perc, páciens oldalról különösebb előkészületet nem igényel. A beavatkozás folyamatos ultrahang követés mellett zajlik. A kezelés során cisztába alkoholt fecskendez be a kezelőorvos, majd rövid behatási idő után azt leszívja. Az alkohol hatásának köszönhetően a ciszta falában sejtpusztulás következik be, így a ciszta mérete jelentősen, várhatóan legalább 50 %-al csökken, ideális esetben akár teljesen el is tűnik és nem telődik többet vissza.

Az eljárás egyik előnye, hogy helyi fájdalomcsillapítással történik, így minimális kellemetlenséggel jár, továbbá nem igényel hosszabb gyógyulási időt.

A kezelést követően a páciens otthonába távozhat. Lábadozási idő gyakorlatilag nincs, a kezelést követő időszak minimális kellemetlenséggel járhat, amely a munkavégzést egyáltalán nem befolyásolja.

Az elért eredményt ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük 1, 3 és 6 hónap elteltével. Előfordulhat, hogy a kezelést követő méretcsökkenés után a ciszta ismételten növekedésnek indul, ekkor újabb kezelés válhat szükségessé. Az ismételt alkoholos kezelésen kívül végezhető még az Intézményünkben elérhető lézeres termoablációs kezelés, amely végső megoldást jelenthet az alkoholos kezelésre sem reagáló, panaszt okozó pajzsmirigy ciszta esetében.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.