FNAB

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” – Különkiadás

Sokszor írtunk már arról, hogyan élik meg a páciensek a vizsgálatokat a ThyroCare Központban. Most a másik oldalra voltunk kíváncsiak, ezért a szakorvosainkat faggattuk az általuk végzett eljárásokról, így jöjjön az FNAB mintavétel az orvos szemszögéből.

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” – Különkiadásában fordult a kocka és szakorvosainkat kérdeztük, hogyan élik meg az általuk végzett eljárásokat. Először az FNAB mintavételt ismerhetjük meg orvosi szemszögből.

Mit érdemes tudni az FNAB vizsgálatról?

A pajzsmirigy göbök és ciszták ultrahang-vezérelt vékonytű aspirációs citológiai mintavételét, vagyis az FNAB-t diagnosztikus céllal végezzük. Segítségével nagy pontossággal el tudjuk különíteni a jó- és rosszindulatú elváltozásokat, ezáltal csökkentve a felesleges sebészi beavatkozások számát.

Miért lehet szükség FNAB mintavételre?

Az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálat pontosabb képet ad a vizsgált göbök belső állományáról, ciszták vizsgálata esetén pedig azok tartalmáról. A megszúrt göbök döntő többsége szerencsére jóindulatú, azonban nagy gyakorlatra van szükség az adott elváltozás szakszerű vizsgálatához, illetve annak eldöntéséhez, hogy mikor, melyik göbből érdemes, illetve szükséges mintát venni.

Hogyan zajlik maga a mintavétel?

A páciens részéről a folyamat különösebb előkészületet nem igényel. Mintavétel előtt fertőtlenítjük a területet, majd a vizsgálni kívánt elváltozást ultrahang vizsgáló fej segítségével látótérbe hozzuk. A mintavétel ultrahang vezérlés mellett, egy vékony tű segítségével történik. A precíz ultrahang követés mellett, vékony tűvel egy kisebb sejtcsoportot „szippantunk ki” a vizsgált pajzsmirigy göbből. A tű segítségével kiszívott sejtekből ezt követően kenet készül, amelyet patológus szakorvos elemez. 

Maga mintavétel nem jár fájdalommal, azonban sok páciensnek ijesztőnek tűnhet a tűszúrás. A vizsgálat alatti kellemetlenség mérséklésére, így lehetőséget kínálunk fájdalomcsillapító kenőcs használatára, amelyet kérés esetén a mintavétel előtt 20 perccel viszünk fel a bőrre.

Mi történik a mintavétel után?

Az FNAB mintavétel utólagos szakápolást nem igényel, a páciens vizsgálat után szabadon távozhat a ThyroCare Központból. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a vizsgálat napján mindenfajta fizikai terhelés elkerülését javasoljuk, beleértve a házimunkát is. Pár napon belül a páciens kézhez kapja a mintavétel eredményét, amelynek függvényében kialakítjuk a kezelési tervet.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban