aspirációs citológia

Hogyan zajlik a pajzsmirigy göbökből a mintavétel?

A pajzsmirigy göbök ultrahang vezérelt finomtű-biopsziás (FNAB) vizsgálata intézményünkben az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás. A vizsgálatnak a jó-, és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében van alapvető szerepe.

Sokszor halljuk klinikánkra bejelentkező páciensektől a pajzsmirigy göbösödés gyanújának felmerülését követően, hogy némi félelmet táplálnak a tűszúrásos mintavételi vizsgálattal kapcsolatban és emiatt akár hónapokig is halogatják a további lépéseket. Az alábbiakban szeretnénk eloszlatni a vékonytű-biopszia vizsgálattal kapcsolatos aggodalmakat szakorvosaink segítségével.

A pajzsmirigy göbök ultrahang vezérelt finomtű-biopsziás (FNAB) vizsgálata intézményünkben az egyik leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai eljárás. A vizsgálatnak a jó-, és a rosszindulatú pajzsmirigy göbök elkülönítésében van alapvető szerepe. Amennyiben az ultrahang kép alapján a göbök szerkezetének további vizsgálata javasolt, ez az elsőként választott jelenleg ismert leggyorsabb és legkisebb kellemetlenséggel járó vizsgálati módszer.

A szerkezetileg gyanús göbök diagnózisát követően a beavatkozást nem ajánlatos halogatni, hiszen a göb természetének mielőbbi tisztázása és az esetlegesen rosszindulatú elváltozás kizárása kulcsfontosságú. A vizsgált páciensek közel 70-80%-nál ugyanakkor többnyire jóindulatú elváltozás igazolódik a mintavételt követően.

Hogyan zajlik a göbök vékonytű-biopsziás vizsgálata?
A mintavétel során precíz ultrahang követés mellett, vékony tűvel egy kisebb sejtcsoportot „szippantunk ki” a vizsgált pajzsmirigy göbből. Az ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálattal pontosabb képet kapunk a vizsgált göbök belső állományáról, ciszták vizsgálata esetén pedig azok tartalmáról. A levett sejtmintát patológus szakorvos vizsgálja és véleményezi.

A citológiai eredmény jellemzően 4-7 munkanapon belül érkezik vissza szakorvosainkhoz. Az ultrahang kép, a klinikai tünetek valamint a citológiai eredmény figyelembevételével endokrinológus kezelőorvos határozza meg a további szükséges lépéseket. A mintavétel gyors és csak minimális kellemetlenség érzéssel jár, gyakorlatilag egy laborvizsgálati vérvételhez hasonlítható.

Azon pácienseink részére, akik mégis némi félelmet táplálnak a tűszúrásos vizsgálattal kapcsolatban lehetőséget biztosítunk helyi érzéstelenítés igénybevételére. A lokális érzéstelenítővel kiegészített eljárást azon pácienseinknek is ajánljuk, akik esetlegesen a szúrás miatti szorongásérzés miatt igyekeznek halogatni a beavatkozást.

Fontos megemlíteni, hogy az aspirációs citológiai vizsgálatok általános elterjedése előtt a sebészileg eltávolított pajzsmirigy göbök mindössze 10-20 %-a bizonyult daganatos elváltozásnak, így az tűszúrásos eljárás napjainkban egy sokkal kímélőbb megoldást nyújt a pajzsmirigy betegek számára, sok esetben elkerülve a felesleges terheléssel járó műtéti beavatkozásokat.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban