terhességi cukorbetegség

A várandóssági cukorbetegség veszélyei

A várandósság ideje alatt kialakult cukorbetegség mind a születendő baba, mind pedig az édesanya számára veszélyt jelent. Éppen ezért kiemelten fontos a diabétesz időben történő felismerése és megfelelő kezelése.

A várandósság alatt fellépő cukorbetegség, komoly kihívást jelent mind az anya, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. A gesztációs diabétesz becslések szerint a várandósságok 8-14 százalékában alakul ki enyhébb vagy súlyosabb formában. Fontos, hogy felismerjük és megfelelően kezeljük ezt a problémát, mivel a terhességi cukorbetegség számos veszélyt hordoz magában.

Mi áll a gesztációs diabétesz hátterében?

A terhességi cukorbetegség kialakulásában számos tényező játszik szerepet. A várandósság alatt az anyai szervezet inzulin szükséglete jelentősen megnő, ami elsősorban hormonális változásokra vezethető vissza. A méhlepény megjelenésével olyan hormonok termelődnek, amelyek inzulinrezisztenciát okoznak. Amennyiben az anya szervezete nem képes ezt kompenzálni megfelelő inzulin mennyiséggel, akkor a vércukorszint megemelkedik és kialakul a  cukorbetegség.

Kiknél alakul ki nagyobb eséllyel a terhességi diabétesz?

Bár a terhességi cukorbetegség bárkinél kialakulhat, vannak olyan tényezők, amelyek növelik annak kockázatát. Ide tartozik a 35 év feletti életkor, a túlsúly, korábbi terhesség alatti diabétesz, családi anamnézisben szereplő cukorbetegség, PCOS vagy magas vérnyomás.

Miért fontos a terhességi cukorbetegség diagnózisa és kezelése?

A terhességi diabétesz sokáig rejtve maradhat, mivel alig vagy egyáltalán nem okoz jellegzetes tüneteket. Ennek következtében legtöbbször csak a kezelőorvos által kiírt szűrővizsgálatok segítségével derül fény rá. A diagnózis általában a terhesség 24-28. hetében végzett terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) alapján történik. A magas kockázatú csoportba tartozóknál azonban már korábban, legkésőbb a terhesség 12-16. hetében ajánlott elvégezni a cukorterheléses vizsgálatot. Ezáltal lehetőség nyílik a terhességi diabétesz korai felismerésére, ami kulcsfontosságú a szövődmények megelőzése szempontjából. A terhességi cukorbetegség ugyanakkor a születendő gyermek egészségére is hatással van. A várandóssági cukorbeteg anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel jelentkezik a későbbiekben a fiatalkori elhízás, a csökkent glükóztolerancia vagy 2-es típusú diabétesz. A terhességi diabétesz kezelése és gondozása a megelőzésben is kiemelt jelentőségű.

Hogyan történik a vércukor értékek ellenőrzése?

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése fontos a terhességi cukorbetegség kezelésében. Az önellenőrzés segíti a beteget és az orvost a kezelés hatékonyságának nyomon követésében és a szükséges módosításokban. A vércukor-ellenőrzés gyakoriságát minden esetben az egyéni kórállapot függvényében a kezelőorvos határozza meg, amelyhez elengedhetetlen a rendszeres diabetológiai kontroll és gondozás.

Mi történik a szülés után?

A szülés után a vércukorszint általában normalizálódik, de fontos a további figyelem és kezelés.  A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél sokkal magasabb a rizikója annak, hogy pár éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakul ki náluk. Emellett a terhességi cukorbetegség után a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is megnő ezért rendszeres  utánkövetés és gondozás szükséges.

A terhességi cukorbetegség tehát komoly kihívást jelent mind az édesanya, mind pedig  a születendő gyermek egészségére nézve. A betegség időben történő felismerése és a diabetológus szakorvossal történő szoros együttműködés kulcsfontosságú a szövődmények elkerülése érdekében.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban