basedow

Basedow-kór: a nők egyik leggyakoribb pajzsmirigy betegsége.

A Basedow-kór, más néven Graves-kór egy autoimmun folyamat, amely a pajzsmirigy túlműködésével jár.

Bár a pajzsmirigy betegség tünetei igen változatos skálán mozognak, mégis sok páciensünknél találkozunk olyan szabad szemmel is látható tünetekkel, ahol már az első vizit alkalmával egyértelműen megállapítható a panaszok hátterében meghúzódó pajzsmirigy túlműködés. A pajzsmirigy egyik ilyen autoimmun folyamata a Graves-Basedow betegség, amelynek egyik jellegzetes tünete lehet a szemek rendellenes előre dülledése.

A Basedow-kórban szenvedő páciensek tünetei sokszor ijedtségre adhatnak okot. A szemek kidülledésén túl, például a szapora szívverés, megnövekedett étvágy melletti fogyás, a hajhullás, a fokozott nyugtalanság, idegesség vagy remegés tünetei mind a betegség velejárói lehetnek, amelyek hátterében jellemzően az állapottal járó felfokozott anyagcsere áll. Ennek mentén gyakran fordulnak hozzánk páciensek tanácstalanul, hogy hogyan lehetne mihamarabb normalizálni az állapotukat.

Fontos megjegyezni, hogy a már kialakult betegség esetén az első és legfontosabb az elváltozás időben való felismerése és a célirányos terápiák mielőbbi felállítása endokrinológus szakorvos segítségével. Ezzel egyrészt a már fennálló tünetek idővel mérsékelhetőek, másrészt elkerülhető a kezeletlen betegség mentén kialakuló további állapotromlás és a súlyosabb másodlagos tünetek (szívműködési zavarok, szemészeti panaszok, csontritkulás) kialakulásának kockázata.

Mi is tulajdonképpen a Basedow-betegség és milyen kezelési lehetőségei vannak?
A Basedow-kór, más néven Graves-kór egy autoimmun folyamat, amely a pajzsmirigy túlműködésével jár. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer tévesen támadja meg a pajzsmirigyet, amely eredményeként a pajzsmirigy több pajzsmirigyhormont termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne. A fokozott aktivitás következtében kialakul a túlműködés, a pajzsmirigy pedig jellemzően megnagyobbodik. A túlműködéses állapotok körülbelül ¾-ét okozza a Basedow megbetegedés, amely leggyakrabban a 20-40 év közötti fiatal nőknél alakul ki.

A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de sok esetben megfigyelhető, hogy a tünetek nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek. Tekintettel, hogy a pajzsmirigyhormonok a teljes szervezetre és az anyagcserére is hatással vannak, a betegség tünetei igen változatos skálán mozoghatnak.

Jellegzetes tünetek lehetnek többek között:

  • szapora pulzus és szívverés
  • túlzott étvágy mellett kialakult fogyás
  • izomgyengeség és fáradtság
  • hőérzet és izzadás fokozódása
  • remegés és idegesség
  • hajhullás és bőrproblémák
  • alvászavarok
  • menstruációs ciklus zavarok
  • szemproblémák, például előredülledő szemek, szemfájdalom, könnyezés

A kórállapot kezelése többféle megközelítés szerint lehetséges, de minden esetben betegség súlyosságától és egyéni tényezőktől függ. A kezelés célja első lépésként a pajzsmirigy túlműködésének normalizálása, valamint a tünetek enyhítése. A Basedow-kór terápiás lehetőségei közé tartozhat megfelelő indikáció mellett a gyógyszeres terápia, a radiojód kezelés és ritkább esetekben műtéti beavatkozás is.

Fontos, hogy a Basedow-kór diagnózisát és célirányos kezelését minden esetben pajzsmirigy betegségben tapasztalt szakember végezze, hiszen a pajzsmirigy rendellenes működése, valamint a kezeletlen betegség további állapotromlással járhat.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban