Cukorbetegség

Honnan tudom, hogy cukorbetegségem van?

A cukorbetegség talán az egyik leggyakoribb, minden tizedik embert érintő megbetegedés.

A cukorbetegség talán az egyik leggyakoribb, minden tizedik embert érintő megbetegedés. Míg az 1-es típusú diabétesz leginkább gyermekkorban kezdődik, addig a 2-es típusú cukorbetegség (amely az esetek 90%-át teszi ki) mondhatni igen alattomosan jelenhet meg az érintettek életében. Leggyakrabban 40-65 éves korban kerül először diagnosztizálásra, de a betegség akár már sok évvel korábban is elkezdődhet anélkül, hogy különösebb panaszokat okozna.

A kezeletlen állapot ezért akár évekig fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálásra kerülne, így sokan nem is tudnak róla, hogy érintettek, vagy hajlamosak a betegségre.

MERT A CUKORBETEGSÉG NEM FÁJ!

Sajnos éppen ez vele a „gond”, mert a következményei és szövődményei viszont rengeteg szenvedést és fájdalmat okozhatnak. Egyedüli lehetőség a célirányos szűrővizsgálatok elvégzése, amelyek kiemelt szerepet játszanak a diabétesz megelőzésben, a betegség időben történő felismerésében, valamint a kezelés elindításában.

cukorbetegség
A cukorbetegség bárkit érinthet

A DIABÉTESZ BÁRKIT ÉRINTHET

A tévhitekkel ellentétben ugyanis a cukorbetegség bárkit érinthet. A különféle életmódbeli tényezők, mint a mozgásszegény életmód, stressz és a kalóriadús táplálkozás mind hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Az egészségtelen életmód és a kóros elhízás ugyanakkor háromszorosára növeli a cukorbetegség kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség nagyobb valószínűséggel fordulhat elő családi halmozódás, hasi típusú elhízás vagy magas vérnyomás esetén. Ha korábban terhességi cukorbetegség fordult elő vagy nagyobb súlyú gyermek született, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a szűrővizsgálatokra.

A CUKORBETEGSÉG KEZDETBEN TELJESEN TÜNETMENTES IS LEHET

A betegség korai stádiumában nincsenek jellegzetes tünetek, ezért a leggyakrabban csak szűrővizsgálat vagy más panaszok mentén végzett kivizsgálás segít a diagnózis felállításában. Későbbi szakaszban jelentkező tünetek közé tartozik a gyakori vizeletürítés, szomjúság érzés, fáradtság érzés, érzéskiesés a végtagokban, bőrviszketés, lassan gyógyuló sérülések, látásproblémák és magas vérnyomás. Ha ezek közül bármelyik megjelenik, javasolt szakorvoshoz fordulni és a megfelelő szűrővizsgálatokat végeztetni.

A CUKORBETEGSÉG tehát NEM FÁJ! A KÖVETKEZMÉNYEI viszont IGEN! A korai diagnózis és az időben elkezdett kezelés kulcsfontosságú a cukorbetegség kezelésében. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a jeleket és azonnal érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő időben megkezdett ellátásért!

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

Sokszor írtunk már arról, hogyan élik meg a páciensek a vizsgálatokat a ThyroCare Központban. Most a másik oldalra voltunk kíváncsiak, ezért a szakorvosainkat faggattuk az általuk végzett eljárásokról, így jöjjön az FNAB mintavétel az orvos szemszögéből.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

"A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 6. részében az ultrahang vizsgálatot elemezzük ki töviről hegyire az egyik páciensünk történetén keresztül.
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Ahogy más beavatkozások előtt a lézeres thermoablációs kezelés esetében is van pár olyan vizsgálat, amelyet a szakorvosaink előírnak, hogy átfogó képet kapjanak a páciensek aktuális egészségi állapotáról és kizárhassák az esetleges kontraindikációkat.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 5. részéből kiderül, hogy az általunk már sokat hangoztatott lézeres kezelés előnyei hogyan hatnak egy húsvér páciens mindennapjaira.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.