korai petefészek kimerülés

Korai petefészek kimerülés is állhat a sikertelen teherbeesés hátterében

A petefészek korai kimerülése lerövidíti a fogamzóképes életszakaszt és gyakran szinte lehetetlenné teszi a természetes várandósság létrejöttét.

A petefészek a születés pillanatában meghatározott mennyiségű petesejttel rendelkezik. Az idő múlásával ezek a petesejtek fokozatosan elfogynak és egy bizonyos ponton kimerülnek. Ha ez a folyamat már 40 éves kor előtt bekövetkezik, akkor korai petefészek kimerülésről beszélünk.

A petefészek korai kimerülése lerövidíti a fogamzóképes életszakaszt és gyakran szinte lehetetlenné teszi a természetes várandósság létrejöttét. Bár időszakosan előfordulhat tüszőérés, ami kis százalékban lehetővé teszi a spontán teherbeesést, általában ez azonban nem jellemző. A korai petefészek kimerülése lelkileg is megterhelő lehet, különösen azoknak, akik még terveznek gyermeket.

Milyen tünetek utalhatnak a petefészek korai elégtelenségre?

A korai petefészek elégtelenség során számos tünet jelentkezhet, melyek főként a petefészkek által termelt hormonok hiányából és a peteérés csökkenéséből erednek. Ilyenek lehetnek többek között:

  • a rendszertelen menstruáció
  • a teherbeesési nehézség
  • hőhullámok
  • hangulatváltozások, igerlékenység
  • éjszakai izzadás
  • hüvelyszárazság
  • csökkent libidó
  • koncentrációs zavarok

A korai petefészek elégtelenség állapotát a tünetek hasonlósága miatt sokszor összetévesztik korai menopauzával, azonban ezek a két jelenség nem teljesen azonos és a két állapot kezelése is különbözik egymástól.

Míg korai menopauzában a menstruáció egy idő után teljesen megszűnik, a korai petefészek-kimerülés esetén a menstruáció bár rendszertelen lehet, de jelentkezik és kis százalékban, de lehetőség van természetes úton is teherbe esni.

Fontos megjegyezni, hogy a petefészek korai kimerülése következtében kialakuló alacsony ösztrogénszint nem csupán meddőséget, hanem csontritkulást, hangulati zavarokat, valamint a szívbetegségek kockázatának növekedését is eredményezheti, így az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében családtervezéstől függetlenül is szükséges figyelmet fordítani a panaszok kezelésére.

Milyen szakértőhöz forduljunk?

Korai petefészek-kimerülés tüneteivel javasolt nőgyógyász-endokrinológus, endokrinológus szakorvos felkeresése. Fontos az időben történő diagnózis és kezelés, hiszen bár a folyamat nem fordítható vissza, de az időben való felismeréssel és megfelelő kezeléssel a meglévő petesejtekkel még támogatható egy sikeres várandósság.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban