pajzsmirigy ciszta

Pajzsmirigy ciszták alkohol injekciós kezelése, már elérhető Pajzsmirigy Centrumunkban!

A jóindulatú, panaszt okozó pajzsmirigy ciszták kezelésének egyik hatékony módszere az alkoholos eljárás, amellyel nagyon jó eredmények érhetőek el a ciszták méretének csökkentésében vagy akár azok felszívódásában.

Az alkohol injekciós terápia jelentősége a pajzsmirigy ciszták kezelésében.

A pajzsmirigy ciszták előfordulása napjainkban a felnőtt lakosság körében igen gyakori. A klinikánkon végzett diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően naponta számos új esetet diagnosztizálnak szakorvosaink. Pácienseink a diagnózis hallatán sokszor aggodalommal kérdezik, hogy mitől alakulhatott ki náluk ez az elváltozás, elmúlik-e magától és mi ezekkel a további teendő?

Dr. Lehoczki Viktorral, klinikánk Pajzsmirigy Centrumának szakmai vezetőjével beszélgettünk a cisztákról és hatékony kezelési alternatívákról:

Mik is tulajdonképpen a pajzsmirigy ciszták?

A pajzsmirigy ciszta általában jóindulatú elváltozás, mely legtöbbször csak figyelemmel kísért ultrahangos kontrollt igényel. Bizonyos esetekben azonban a megnövekedett ciszta mérete kellemetlen tüneteket okozhat, negatív hatást gyakorolva a páciens életminőségére. A ciszták kialakulásának háttérben különböző okok állhatnak, mint például a pajzsmirigy-gyulladás, hormonális változások, életkor, jódhiány vagy genetikai tényezők. Bár a ciszták kialakulásának pontos okai napjainkban sem teljesen tisztázottak, az örökletes hajlam és már kialakult ciszta jelenléte nagyobb eséllyel vezethet újabb ciszták kialakulásához is.

Felszívódhat-e magától a pajzsmirigy ciszta?

Gyakran hangzik el rendeléseimen a kérdés. Bár bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyes ciszták bevéreznek és eltűnnek, azonban a ciszták többsége többnyire megmarad. Ezekben az esetekben, amennyiben különösebb panaszt nem okoznak, elegendő az időszakos ultrahangos kontroll vizsgálatokon részt venni. Vannak olyan esetek azonban, ahol a ciszták mérete növekedhet, amely nyomást gyakorol a környező szövetekre és ez panaszokat okoz. Ezekben az esetekben további beavatkozás válhat szükségessé.

Az alkoholos injekciós eljárás: hatékony kezelési mód

Az intézményünkben alkalmazott alkoholos kezelés (etil-alkohol injekció) a panaszt okozó pajzsmirigy ciszták kezelésének egy ajánlott módszere, amelyet klinikánkon is rendszeresen és jó eredményekkel alkalmazzuk. Ez a minimálisan invazív, ambuláns keretek között végzett eljárás hatékony lehet a ciszta méretének csökkentésében vagy teljes felszívódásában.

Pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelését minden esetben endokrinológiai szakorvosi konzultáció előzi meg. A kezelés szakorvosi javaslatra, megfelelő indikáció esetén, kizárólag jóindulatú pajzsmirigy ciszták esetében végezhető el. A pajzsmirigy ciszta természetének meghatározására az aspirációs citológiai mintavétel (FNAB) szolgál. A pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelése csak abban az esetben végezhető el, ha a vékonytű-biopsziás mintavétel kizárja a rosszindulatú folyamat jelenlétét. A kezelés mindössze 20 percig tart, amely során cisztába alkoholt fecskendezünk, majd azt rövid behatási idő után leszívjuk. Az alkohol hatásának köszönhetően a ciszta falában sejtpusztulás következik be, így a ciszta mérete jelentősen, várhatóan legalább 50 %-al csökken, ideális esetben akár teljesen el is tűnik és nem telítődik többet vissza. Az eljárás után rendszeres kontroll vizsgálatok szükségesek az eredmények nyomon követéséhez.

Összességében az alkoholos kezelés tehát egy lehetséges és hatékony módszer a pajzsmirigy ciszták kezelésére, amely gyors és fájdalommentes segítséget nyújt a panasszal érkező pácienseink részére.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban
Beszélgetés a pajzsmirigy göbökről Dr. Lehoczki Viktorral

Beszélgetés a pajzsmirigy göbökről Dr. Lehoczki Viktorral

Dr. Lehoczki Viktorral, a ThyroCare Pajzsmirigy göb lézeres thermoablációs központ vezetőjével folytatott interjú során olyan izgalmas kérdésekre kerestük a választ, hogy örökölhető-e a pajzsmirigy göb, mik azok a strumigén anyagok és elmúlhat-e magától a göb.