pajzsmirigy ciszta

Pajzsmirigy ciszta alkoholos injekciós kezelése, már elérhető Pajzsmirigy Centrumunkban!

A jóindulatú, panaszt okozó pajzsmirigy ciszták kezelésének egyik hatékony módszere az alkoholos eljárás, amellyel nagyon jó eredmények érhetőek el a ciszták méretének csökkentésében vagy akár azok felszívódásában.

Az alkoholos injekciós terápia jelentősége a pajzsmirigy ciszta kezelésében.

A pajzsmirigy ciszták előfordulása napjainkban a felnőtt lakosság körében igen gyakori. A klinikánkon végzett diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően naponta számos új esetet diagnosztizálnak szakorvosaink. Pácienseink a diagnózis hallatán sokszor aggodalommal kérdezik, hogy mitől alakulhatott ki náluk ez az elváltozás, elmúlik-e magától és mi ezekkel a további teendő?

Dr. Lehoczki Viktorral, klinikánk Pajzsmirigy Centrumának szakmai vezetőjével beszélgettünk a cisztákról és hatékony kezelési alternatívákról:

Mi is tulajdonképpen a pajzsmirigy ciszta?

A pajzsmirigy ciszta általában jóindulatú elváltozás, mely legtöbbször csak figyelemmel kísért ultrahangos kontrollt igényel. Bizonyos esetekben azonban a megnövekedett ciszta mérete kellemetlen tüneteket okozhat, negatív hatást gyakorolva a páciens életminőségére.

A ciszták kialakulásának háttérben különböző okok állhatnak, mint például a pajzsmirigy-gyulladás, hormonális változások, életkor, jódhiány vagy genetikai tényezők. Bár a ciszták kialakulásának pontos okai napjainkban sem teljesen tisztázottak, az örökletes hajlam és már kialakult ciszta jelenléte nagyobb eséllyel vezethet újabb ciszták kialakulásához is.

Felszívódhat-e magától a pajzsmirigy ciszta?

Gyakran hangzik el rendeléseimen a kérdés. Bár bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egyes ciszták bevéreznek és eltűnnek, azonban a ciszták többsége többnyire megmarad. Ezekben az esetekben, amennyiben különösebb panaszt nem okoznak, elegendő az időszakos ultrahangos kontroll vizsgálatokon részt venni. Vannak olyan esetek azonban, ahol a ciszták mérete növekedhet, amely nyomást gyakorol a környező szövetekre és ez panaszokat okoz. Ezekben az esetekben további beavatkozás válhat szükségessé.

Az alkoholos injekciós eljárás: hatékony kezelési mód

Az intézményünkben alkalmazott alkoholos kezelés (etil-alkohol injekció) a panaszt okozó pajzsmirigy ciszták kezelésének egy ajánlott módszere, amelyet klinikánkon is rendszeresen és jó eredményekkel alkalmazzuk. Ez a minimálisan invazív, ambuláns keretek között végzett eljárás hatékony lehet a ciszta méretének csökkentésében vagy teljes felszívódásában.

Pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelését minden esetben endokrinológiai szakorvosi konzultáció előzi meg. A kezelés szakorvosi javaslatra, megfelelő indikáció esetén, kizárólag jóindulatú pajzsmirigy ciszták esetében végezhető el. A pajzsmirigy ciszta természetének meghatározására az aspirációs citológiai mintavétel (FNAB) szolgál. A pajzsmirigy ciszta alkoholos kezelése csak abban az esetben végezhető el, ha a vékonytű-biopsziás mintavétel kizárja a rosszindulatú folyamat jelenlétét.

pajzsmirigy ciszta aspirációs citológia
Aspirációs citológiai mintavétel

A kezelés mindössze 20 percig tart, amely során cisztába alkoholt fecskendezünk, majd azt rövid behatási idő után leszívjuk. Az alkohol hatásának köszönhetően a ciszta falában sejtpusztulás következik be, így a ciszta mérete jelentősen, várhatóan legalább 50 %-al csökken, ideális esetben akár teljesen el is tűnik és nem telítődik többet vissza. Az eljárás után rendszeres kontroll vizsgálatok szükségesek az eredmények nyomon követéséhez.

Összességében az alkoholos kezelés tehát egy lehetséges és hatékony módszer a pajzsmirigy ciszták kezelésére, amely gyors és fájdalommentes segítséget nyújt a panasszal érkező pácienseink részére.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Az ultrahang szerepe a pajzsmirigy betegségek utókövetésében

Az ultrahang szerepe a pajzsmirigy betegségek utókövetésében

Legyen szó diagnosztikáról, beavatkozások során nyújtott támogató szerepéről vagy utókövetésről a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnak elvitathatatlan jelentősége van a pajzsmirigy betegségek tekintetében.
Így néz ki egy pajzsmirigy göb az ultrahang képen.

Így néz ki egy pajzsmirigy göb az ultrahang képen.

A pajzsmirigy göb felismerése egy ultrahang felvételen laikusként szinte lehetetlen, de egy szakavatott szem hamar kiszúrja a pajzsmirigyben található kóros elváltozást.
„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

Sokszor írtunk már arról, hogyan élik meg a páciensek a vizsgálatokat a ThyroCare Központban. Most a másik oldalra voltunk kíváncsiak, ezért a szakorvosainkat faggattuk az általuk végzett eljárásokról, így jöjjön az FNAB mintavétel az orvos szemszögéből.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

"A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 6. részében az ultrahang vizsgálatot elemezzük ki töviről hegyire az egyik páciensünk történetén keresztül.
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Ahogy más beavatkozások előtt a lézeres thermoablációs kezelés esetében is van pár olyan vizsgálat, amelyet a szakorvosaink előírnak, hogy átfogó képet kapjanak a páciensek aktuális egészségi állapotáról és kizárhassák az esetleges kontraindikációkat.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 5. részéből kiderül, hogy az általunk már sokat hangoztatott lézeres kezelés előnyei hogyan hatnak egy húsvér páciens mindennapjaira.