PCOS

PCOS (policisztás ovárium szindróma) a sikertelen próbálkozások hátterében.

A minden tizedik nőt érintő PCO szindrómát, vezető meddőségi okok között tartják számon. A policisztás ovárium szindróma egy, a fogamzó képes korú nők körében leginkább elterjedt és igen összetett hormonális elváltozás. A tünetek nagyon változatos formában jelentkezhetnek, mivel alapvetően több szervet is érintő betegségről van szó.

A PCOS hátterében meghúzódó hormonális egyensúly felborulása mögött a férfi nemi hormonok, közölük az androgén megnövekedett mennyisége áll. A női szervezetben normál körülmények között is megtalálható, azonban túlzott mennyisége számos kellemetlen tünet okozója lehet. A megnövekedett hormonmennyiség miatt gyakran alakulhat ki erősen pattanásos bőr, túlsúly, valamint jellemző tünet a menstruációs ciklusban bekövetkezett rendszertelenség. A PCOS kísérőjelensége lehet az arcon, végtagokon és mellkason tapasztalható fokozott szőrnövekedés.

A betegség a nevét a petefészekben található apró cisztákról kapta, ami a nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során jellegzetes képet ad, mely diagnosztikai jelleggel bír. A petefészek ezen kóros elváltozása megnehezíti a megtermékenyítést, így a PCOS gyakran állhat a párok sikertelen próbálkozásai mögött. A betegség egyik sajátossága, hogy a felsorolt elváltozások nem mindenkinél és nem feltétlenül egyszerre jelentkeznek.

A pontos diagnózis felállításához egyaránt szükséges endokrinológus és nőgyógyász szakorvos bevonása, mivel PCOS gyanúja esetén a páciens alapos kikérdezése mellett indokolt vérvétel vizsgálat, hasi -és hüvelyi ultrahang.

A betegség hormonális összetettsége miatt a kezelés szintén több fronton történik. A gyógyszeres terápia a hormonszintek normalizálásában játszik kiemelt szerepet, amely pozitív hatást gyakorol a problémás bőrre, a fokozott szőrnövekedésre, valamint megszünteti a vérzészavarokat. A kezelés másik alappillére az életmódterápia, amely magába foglalja az egyénre szabott speciális PCOS étrendet és a rendszeresen végzett, közepesen megterhelő testmozgás.

Az életmódterápiát és a szakorvosok utasításait követve a PCO szindróma által okozott számos kellemetlen tünet csökkenthető, így biztosítva jelentős javulást a páciensek mindennapjaiban.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban