premenstruációs szindróma

PMS (premenstruációs szindróma) minden, amit tudsz és amit még nem tudsz róla

A premenstruációs szindróma (PMS) olyan testi-lelki tünetegyüttesek kellemetlen kombinációja, amelyben a panaszok jellemzően a menstruációt megelőző 7-10 napon jelentkeznek, majd a vérzés kezdetekor, vagy röviddel azután teljesen meg is szűnnek. Ezért az érzelmi és fizikai hullámvasutazásért az ovuláció utáni napokban bekövetkező hormonális egyensúly – az ösztrogén, a progeszteron és a szerotonin hormonszintek – felborulása okolható.

A PMS tünetei rendkívül széles skálán mozognak, mintegy 150 féle testi, pszichés és egyéb panasz írható a számlájára. Valamilyen PMS tünetet közel minden negyedik menstruáló nő tapasztal élete során. A tünetek a menstruációs ciklus minden hónapjában ismétlődhetnek, súlyosságuk egyénileg változó lehet. Vannak, akik szinte meg sem érzik, míg másoknál negatívan befolyásolja az életminőséget: korlátozhatja a megszokott mindennapi tevékenységeket, tönkre tehet párkapcsolatokat, de akár átmeneti munkaképtelenséget is okozhat. Az életkorral jellemzően a panaszok is változnak.

A premenstruációs szindróma tüneteit elsősorban viselkedésük szerint osztályozzuk, amely alapján megkülönböztetünk fizikai, mentális és viselkedési tüneteket.
Fizikai/testi tünetek: mellek érzékenysége, mellfeszülés, hasi fájdalom vagy görcsök, fejfájás, migrén, súlygyarapodás, émelygés vagy hányás
Érzelmi és mentális tünetek: hangulatingadozások, ingerlékenység, fokozott érzékenység, sírás, szorongás vagy feszültség
Viselkedési tünetek: alvászavarok, étvágytalanság / kívánósság, koncentrációs zavarok, libidó csökkenés, csökkent motiváció, döntésképtelenség

A PMS diagnózisának felállítása igen összetett folyamat a más betegségekre is jellemző, nehezen elkülöníthető tünetegyüttesek miatt. A panaszok ciklusos megjelenése árulkodó lehet, ugyanakkor a tünetek rendkívüli változatossága miatt szükséges más kórállapotok (pajzsmirigy zavarok, menstruációs ciklus-, peteérés rendellenességei, PCOS, inzulinrezisztencia, endometriózis) kizárása kezelőorvosunk segítségével.

A PMS tüneteinek enyhítésére és kezelésére különböző módszerek léteznek. Kiemelten érdemes fókuszálni az életmódbeli változtatásra, a diétára, a megfelelő testmozgásra, valamint a stresszkezelésre a testi-lelki egyensúly helyreállítása érdekében. Súlyosabb esetekben, vagy a tartósan fennálló, életminőséget is zavaró tünetegyüttesek esetén javasolt szakértővel (nőgyógyász, pszichológus) konzultálni a megfelelő kezelés és támogatás kialakítása érdekében.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban