PCOS

Teherbeesés PCOS mellett? Nem lehetetlen!

A PCOS nem akadályozza meg a sikeres várandósságot, azonban tudatosan kell foglalkozni a problémával és szakértő segítségét kell kérni a PCOS kezelése és a termékenység javítása érdekében.

Sokszor érkezik a kérdés endokrinológusainkhoz: Lehetséges-e a teherbeesés a PCOS mellett? Nos, örömmel mondhatjuk, hogy igen! A PCOS nem akadályozza meg a sikeres várandósságot, azonban tudatosan kell foglalkozni a problémával és szakértő segítségét kell kérni a PCOS kezelése és a termékenység javítása érdekében.

De mi is az a PCOS és mi köze van a teherbeeséshez?

A PCOS  (policisztás petefészek szindróma) egy igen gyakori nőgyógyászati-endokrinológiai probléma, amely a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hormonális megbetegedése. A betegség és a sikertelen teherbeesések egyik leggyakoribb okaként tartják számon.

A PCOS gyakran hátterében nemcsak genetikai tényezők állnak, hanem többnyire a magas az inzulinszint is. A kialakult az inzulinrezisztencia esetén a petefészkek több férfi nemi hormont termelnek, amely gátolhatja a spontán teherbeesést. Az emelkedett androgén (férfi) hormonszint pedig számos egyéb kellemetlen tünetet okozhat, például: pattanásos, zsíros bőr, rendszertelen menstruáció, terméketlenség, hajhullás vagy férfias típusú kopaszodás, kóros elhízás, vagy erős szőrnövekedés.

Mit lehet tenni a sikeres várandósság érdekében?

A PCOS kezelésének alappillérei: a DIAGNÓZIS felállítása, az ÉLETMÓDVÁLTÁS, szükség esetén GYÓGYSZERES támogatás.

PCOS diagnózis felállítása:

A policisztás ovárium szindróma sok esetben későn derül ki, vagy későn figyelnek fel a tünetekre ezért diagnosztizálása nem mindig könnyű. A PCOS diagnózisának felállításához nőgyógyászati-endokrinológiai kivizsgálás és célirányos laborvizsgálatok szükségesek első lépésben.

Életmódváltás:

A terápia része lesz az Életmódváltás. Bár a túlsúly önmagában is csökkentheti a teherbeesés esélyeit, PCOS esetén különös figyelmet kell fordítani a felesleges kilók leadására. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás és étrend (PCOS diéta) kialakítása dietetikus segítségével, valamint személyre szabott mozgásterápia beiktatása. Ne feledkezzünk el a lelki egyensúlyról sem, mert a stressz növelheti a kortizolszintet, amely mellékvese kimerülést okozhat (ez is hozzájárulhat a meddőséghez), hanem inzulinszint-emelkedést is eredményezhet. Ráadásul a túlzott stressz súlyosbítja a PCOS tüneteit.

Gyógyszeres kezelés:

Az életmódváltás mellett gyakran szükség lehet gyógyszeres támogatásra is, hogy a PCOS ne jelentsen akadályt a gyermekvállalásban. Mivel gyakran az inzulinrezisztencia áll a PCOS hátterében, ezért fontos annak kezelése is. Erre szakorvosunk gyógyszeres kezelést (metformin) is javasolhat, amely nemcsak csökkenti az inzulinszintet, hanem segít a fogyásban is.

A PCOS kezelése tehát egy hosszadalmas és sok türelmet igénylő folyamat, amely több szakterület együttes bevonását, támogatását és együttműködését igényli a pácienssel.  Az egyénileg beállított gondozási folyamat a jól beállított anyagcsere és hormonszintek, valamint az életmódváltás esetén lehetséges a természetes úton való teherbeesés is.

Azokban esetekben, ahol más kórképek vagy szövődmények akadályozzák a természetes teherbeesést, akkor PCOS esetén is érdemes lehet elgondolkodni a mesterséges megtermékenyítésen.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 4. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 4. részében egy interjú olvasható, amelyben a páciensünk elmeséli miért választotta a műtét helyett a ThyroCare Központban elérhető pajzsmirigy ciszták alkoholos kezelését.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 3. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 3. részét, amiből kiderül, hogyan élte meg páciensünk az ultrahang vezérelt vékonytű-biopsziás mintavétel vizsgálatot és elárulja, hogy miért nem kell félni a tűszúrástól.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 2. rész

Ismerd meg „A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 2. részét, amiből kiderül, hogy hogyan élte meg az egyik kedves páciensünk a lézeres thermoablációs kezelést és mi a kapcsolat a pattogós cukorka és a beavatkozás között.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy - mentessé! - 1. rész

Sorozatunk 1. részében az egyik kedves páciensünk elmeséli hogyan kezdődött minden, miért mondott nemet a pajzsmirigy műtétre és milyen utat járt be mire rátalált a ThyroCare Központra és lézeres kezelésre.
Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

Örökölhető a pajzsmirgy betegség?

A pajzsmirigy betegség - különösen az autoimmun folyamatok és a pajzsmirigy göbös elváltozásai - napjainkban egyre több embert érintenek.
Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

Dr. Bakos Bencével a pajzsmirigy cisztákat szedtük darabjaira.

A ThyroCare belgyógyász-endokrinológus szakorvosával folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy ciszta és ciszta között is van különbség és olyan alapfogalmakat tisztáztunk, amelyek gyakran összemosódnak a köztudatban