pajzsmirigy göb és ciszta

Pajzsmirigy göb vagy ciszta? – Hasonlóságok és különbségek

A pajzsmirigy göb és ciszta vizsgálatában és kezelésében felfedezhető átfedések lehetővé teszik a pontos diagnosztizálásukat és a célirányos kezelésüket.

A pajzsmirigy göb és ciszta tanulmányozása során már az első lépésnél hasonlóságokra bukkantunk, mivel mindkettőre először ultrahang vizsgálat alkalmával derülhet fény. Az endokrinológus szakorvos a konzultáció keretein belül elvégzi az egyik legbiztonságosabb képalkotó diagnosztikai vizsgálatot, amelynek segítségével a monitoron láthatóvá válnak az elváltozások a pajzsmirigyben. A tapasztalt szem már első ránézésre meg tudja különböztetni a pajzsmirigy cisztát a göbtől.

Mintavétel

A következő lépés mindkét eshetőségben a mintavétel, annak érdekében, hogy kiderüljön jó vagy rosszindulatú elváltozásról van szó. A cisztából elsősorban akkor szükséges mintát venni, ha az problémát okoz, ez körülbelül 2 cm felett jön számításban. A göb esetében ez nem mondható el, ennél kisebb méretnél már indokolt a mintavétel. Ennek háttere, hogy egy ciszta jelentősen kisebb eséllyel rosszindulatú, mint egy pajzsmirigy göb.

pajzsmirigy göb és ciszta mintavétel
Ultrahang vezérelt aspirációs citológiai vizsgálat FNAB

A vizsgálat során a cisztából leszívásra kerül a folyadék jelentős része, így egyben ezt egy kezelésnek is tekinthetjük. A pajzsmirigy göbökből, mivel azok leginkább egy tömött szövetlabdára hasonlítanak a szakorvos kisebb sejtcsoportot „szippant ki” és azt küldi el kiértékelésre, ennek a beavatkozásnak csak diagnosztikai jelentősége van.

Kezelés

A pajzsmirigy göböknél és cisztáknál is alkalmazható a lézeres thermoabláció, azonban a ciszták esetében ez csak másodlagos kezelési forma. A pajzsmirigy cisztáknál a szakorvosok elsődlegesen az alkoholos kezelést javasolják, amely az esetek többségében jelentősen csökkenti a folyadékkal teli hólyag térfogatát.

Előfordulhat azonban, hogy az alkoholos kezelés nem hozza a várt eredményt, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a lézeres terápiát. A pajzsmirigy göbök kezelésénél az alkohol nem alkalmazható, így a lézeres thermoabláció az elsődlegesen választandó forma jóindulatú elváltozások esetén.

Jól látható, hogy a pajzsmirigyben kialakuló cisztákban és göbökben több hasonlóság és különbségük van. A kezelésükben és vizsgálatukban felfedezhető átfedések lehetővé teszik a pontos diagnosztizálásukat és a célirányos kezelésüket.

Időpontfoglalás

Online bejelentkezési felületünk bevezetése folyamatban van. A rendszer üzembehelyezéséig kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és kollegáink telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot gyors és gördülékeny időpontfoglaláshoz.

Az ultrahang szerepe a pajzsmirigy betegségek utókövetésében

Az ultrahang szerepe a pajzsmirigy betegségek utókövetésében

Legyen szó diagnosztikáról, beavatkozások során nyújtott támogató szerepéről vagy utókövetésről a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatnak elvitathatatlan jelentősége van a pajzsmirigy betegségek tekintetében.
Így néz ki egy pajzsmirigy göb az ultrahang képen.

Így néz ki egy pajzsmirigy göb az ultrahang képen.

A pajzsmirigy göb felismerése egy ultrahang felvételen laikusként szinte lehetetlen, de egy szakavatott szem hamar kiszúrja a pajzsmirigyben található kóros elváltozást.
„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” - Különkiadás

Sokszor írtunk már arról, hogyan élik meg a páciensek a vizsgálatokat a ThyroCare Központban. Most a másik oldalra voltunk kíváncsiak, ezért a szakorvosainkat faggattuk az általuk végzett eljárásokról, így jöjjön az FNAB mintavétel az orvos szemszögéből.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! – 6. rész

"A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 6. részében az ultrahang vizsgálatot elemezzük ki töviről hegyire az egyik páciensünk történetén keresztül.
Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Milyen vizsgálatok előzik meg a lézeres thermoablációs kezelést?

Ahogy más beavatkozások előtt a lézeres thermoablációs kezelés esetében is van pár olyan vizsgálat, amelyet a szakorvosaink előírnak, hogy átfogó képet kapjanak a páciensek aktuális egészségi állapotáról és kizárhassák az esetleges kontraindikációkat.
A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé! - 5. rész

„A páciensek panaszmentessé szeretnének válni, nem pajzsmirigy-mentessé!” sorozatunk 5. részéből kiderül, hogy az általunk már sokat hangoztatott lézeres kezelés előnyei hogyan hatnak egy húsvér páciens mindennapjaira.